Appreciative Inquiry : het waarderend onderzoeken van ‘wat er is’, wat zou kunnen en wat wij graag willen.

appreciative inquiry
Waar wil je meer van?

Kies je voor een aanpak waarin het probleem centraal staat, een ‘veranderingen van bovenaf’, en het uitrollen van voorbedachte plannen of wil je eerst beseffen wat nu al goed gaat en daar op voortbouwen, de creativiteit benutten van alle stakeholders en samen werken aan gemeenschappelijke ambities?
Appreciative Inquiry is een verandermethode gebaseerd op de kracht en potentie (strength-based change) van alle stakeholders. Het is volgens haar founder David Cooperrider “de kunst en kunde om vragen te stellen over het potentieel van een organisatie met de bedoeling deze volledig tot zijn recht te laten komen.” Appreciative Inquiry (AI) waardeert ‘wat is’ en onderzoekt generatieve oplossingen voor een mooiere toekomst. Zij betrekt daarbij – zo mogelijk – alle stakeholders (whole-system-in-the-room). De inclusieve, verbindende aanpak van AI werkt stimulerend en versterkt de betrokkenheid van alle stakeholders. De aanpak past in een meer mensgerichte, meer lange termijn georiënteerde, meer inclusieve en daarom maatschappelijk verantwoorde organisatiewijze die – getuige het succes van vele koplopers – zeer lonend kan zijn.

Opzet

In twee dagen maak je kennis met de relationele praktijken van Appreciative Inquiry: met het zogenaamde waarderend interview, je grondhouding, de achterliggende principes – veelal gestoeld op de positieve psychologie – en uiteraard met de stappen van de 4D-cycle: Discover Dream Design en Destiny. AI is zoveel meer dan het simpelweg toepassen van een stappenplan: het is een kunstje, een kunde en een levenskunst waarin het beoefenen van een waarderende en onderzoekende houding centraal staat. Traditionele verandertrajecten falen heel vaak, volgens onderzoekers gemiddeld 70%. In plaats van het starten met een probleemstelling werkt AI aan de formulering van wat wél gewenst is. Je waardeert wat er al goed gaat. Je creëert een visie die inspireert. Vervolgens ontwerp je gezamenlijk concrete stappen die je vervolgens samen uitvoert. Dit veranderproces werkt naar de gewenste toekomst toe, en blijft niet hangen in weerstand en behoud van problemen.

Voor wie?

De training is zeer geschikt voor consultants, trainers, adviseurs en coaches die regelmatig te maken hebben met mensen die op zoek zijn naar verbetering en ontwikkeling. Voor mensen in organisaties die aan de vooravond staan van een transformaties naar meer inclusieve, meer mensgerichte organisatievormen vormt deze tweedaagse een essentiële kennismaking met het gedachtegoed en relationele praktijken van Appreciative Inquiry. Het vormt een noodzakelijke tussenstap voor organisaties die vormen van zelforganisatie overwegen. Wil je meer? Appreciative Inquiry Academy, waaraan Marcel van Marrewijk als mede-oprichter verbonden is, biedt een modulaire opleiding van opgeteld 16-dagen die dieper ingaat op het rijke gedachtegoed en de wereldwijde praktijken van Appreciative Inquiry. Hier is de link naar dit actieleertraject.

Leermateriaal

Deelnemers ontvangen een relevant boek en toegang tot een leeromgeving met het studiemateriaal en een selectie van relevante artikelen.

Docent

Marcel van Marrewijk is mede-oprichter van Appreciative Inquiry Academie en coach/docent in het 16-daagse AI-actieleertraject. Hij heeft bijgedragen aan twee WAIC’s, de wereldconferenties van AI in Gent (2012) en Johannesburg (2015). De fasegewijze ontwikkeling van mens, teams en organisaties, onderwerpen van verschillende boeken en papers die hij heeft gepubliceerd, raken nadrukkelijk aan het gedachtegoed van Appreciative Inquiry.