We zouden de Grieken inderdaad moeten helpen, bedacht ik mij na het lezen van de NRC van vandaag met daarin een opiniestuk van een Nederlandse inwoner van Griekenland. Net zoals een financiële zwakke gemeente een artikel 11 gemeente wordt en door toezichthouders van rijkswege wordt bestuurd of zoals Feyenoord onder curatele staat van de KNVB totdat het sein weer op veilig staat.

Ze bakken er niet veel van, daar in Griekenland: de twee politieke stromingen zijn net tribes; cliëntelisme viert hoogtij, zeker in de aanloop van verkiezingen. De helft (!) van het Bruto Nationale Product verdwijnt in de zwarte economie en er is nauwelijks betrouwbare informatie van de inwoners voorhanden. Zo kun je daar geen belasting heffen. Maar je kunt ze ook geen miljardenschuld opleggen, terwijl leraren een maandsalaris verdienen van 1000 euro met een vergelijkbaar prijspeil als wij.

Het is zaaks hun situatie waarderend te onderzoeken en het oordeel uit te stellen: hoe hebben wij eigenlijk onze structuren opgetrokken. Eerlijk gezegd: het enige blauw dat wij Nederlanders zelf hebben ontwikkeld zijn de waterschappen. Al het andere is door vreemde mogendheden opgelegd. Het juridisch recht door de Romeinen en de kerk; het bankwijzen kwam over vanuit het buitenland; de meeteenheid en het kadaster via Napoleon en zelfs de nazi’s introduceerde allerlei wetten, en niet eens de minsten.

Het wordt dus hoog tijd samen met de Grieken, een goede blauwe structuur op te bouwen, zodat de Grieken in verbinding blijven en kans hebben zich uit deze situatie te bevrijden.

Marcel van Marrewijk 
woensdag 16 november 2011